Zayıflama

Karın Yağlarından Kurtulmak için 5 İpucu

Şimdi size her sabah 5 kilometre koşmanız ya da her gün egzersiz salonuna gidip antrenman yapmanız ve her akşam yemeğinde salata yemeniz gerektiğini söylesek ne tepki verirdiniz? Evet bu tepkiyi vermekte kesinlikle çok haklısınız!

Günlük hayatın akışında “ideal” alışkanlıkları hedeflediğimizde doğal olarak bunu başaramıyoruz ve bir süre sonra sağlıklı alışkanlıklar edinelim derken bu başarısızlık hissinin etkisiyle motivasyonumuzu tamamen kaybedip eskisinden bile daha kötü bir noktaya geriliyoruz.

Bu durumun önüne geçmenin yolu ne mi? Sürdürülebilir olmayan çok büyük değişiklikler yapmaktansa daha küçük, gerçekçi ve uygulanabilir değişiklikler yapma yoluna gitmek. Eğer sağlık hedefleriniz arasında kilo almak, kilo vermek ya da kilonuzu korumak bulunuyorsa bu tip sürdürülebilir değişiklikleri yaşam tarzı haline getirmeniz şart. Aksi takdirde bir anda hayatınıza dahil ettiğiniz alışkanlıklar yalnızca geçici hevesler olabilir.

İşte sağlıklı bir yaşama ve istediğiniz fiziksel görüntüye daha yakın olmak için karın yağlarınızı eritmeye yardımcı olacak 5 ipucu:

1-Güne elma sirkesiyle başlamak

elma sirkesinin faydalari

Elma sirkesinin faydalarının saymakla bitmediğini çoğumuz biliyoruzdur. Kişisel bakım ve ev temizliğinde onlarca kullanım alanı bulunan bu mucizevi besin aynı zamanda göbek yağlarıyla savaşmada da oldukça etkili. Bu etkisi nereden mi ileri geliyor? Kan şekeri seviyelerini düşürmesinden ve dengelemeye destek olmasından. Dengesiz kan şekeri seviyelerinin vücutta stres yükünü artırdığını ve dolaylı olarak da kilo artışına yol açtığını düşündüğümüzde bu etkisinin ne kadar önemli olduğu daha da iyi anlaşılabilir.

Elma sirkesinde bulunan asetik asit metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı oluyor. Şişkinlik, kabızlık ve ödem gibi sorunlardan şikayetçiyseniz, bağırsak ve sindirim sorunlarınız varsa elma sirkesi bu konuda size iyi gelebilir. Her sabah güne iki yemek kaşığı elma sirkesi içip başladığınızda bu şikayetlerinizi ve dolayısıyla kilo vermenizin önündeki engelleri azaltabilirsiniz. Ancak elma sirkesinin asidik yapısından ötürü bunu bir haftadan fazla süre içmemek gerekiyor. Ayrıca elma sirkesini on katı kadar su ile karıştırarak içmelisiniz.

2-Yüksek yoğunluklu antrenmanlara yönelmek

egzersiz

Kilo vermek için spor salonunda saatler geçirmek şart değil. Fakat düzenli egzersiz, söz konusu kilo vermek olunca, özellikle de hedef bölgesel zayıflama ise kesinlikle çok önemli bir destek haline geliyor. En etkili egzersizler arasında yüksek yoğunluklu aralıklı antrenmanlar (HIIT) yer alıyor. Bu antrenman çeşidi yağ yakmak, atletik performansını ve dayanıklılığını artırmak isteyenler için ideal.

3-Aralıklı oruç yöntemini denemek

Oruç tutmanın kanıtlanmış faydalarına rağmen pek çok kişi hala bunu denemekten korkuyor. Hemen belirtelim: Aralıklı oruç dini bir oruç şekli değil. Diğer diyetlerin aksine besinlere değil, beslenme sürelerine dikkat edildiğinden belirli bir diyet listesinden söz etmek de olanaksız.

Aralıklı orucun en yaygın versiyonu beslenme süresinin 6-8 saat arasında sınırlandırılıp geri kalan süreçte aç kalınanı. Bu açlık sürecinde kalorisiz içeceklerin içilmesine izin veriliyor. Bu yöntem vücudunuzun glikozu daha verimli kullanmasına yardımcı oluyor. Böylece kan şekeriniz dengede kalıyor ve vücut yağınızda azalma yaşanıyor.

4-Prebiyotik ve probiyotik takviyesi almak

probiyotik ve prebiyotikler

Bağırsak sağlığı birçok şeyi doğrudan etkiliyor. Sindirim sistemi düzgün çalışmadığında bu durum kilo vermeyi de güçleştirebiliyor. %85 oranında “iyi” bakterilerden, %15 oranında ise “kötü” bakterilerden oluşan bağırsaklarda bu denge bozulduğunda iltihaplanmada artış, mide ağrıları, ciltte kuruluk ve başka sağlık problemlerinin yaşanma ihtimali önemli ölçüde artıyor.

Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu için yeterli miktarda probiyotik almak gerekiyor. Çünkü bu iyi bakteriler yiyeceklerin daha rahat bir şekilde sindirilmesine, şişkinliği atmaya, bağışıklık sisteminin ve genel olarak bağırsak sağlığının düzgün çalışmasına destek oluyor. Lahana turşusu, yoğurt, kefir ve kombuça çayı gibi fermente besinler aracılığıyla ihtiyacınız olan probiyotik miktarını alabilirsiniz.

Prebiyotikler ise probiyotikleri besliyor ve kötü bakterileri kontrol altında tutup gelişmelerini engelliyor. Tam tahıllı gıdalar, kuru baklagiller, meyve ve sebzeler gibi lif açısından zengin olan besinler prebiyotik kaynakları arasında yer alıyor. Hedefiniz ne olursa olsun prebiyotik ve probiyotik kaynaklarını diyetinize dahil ettiğinizden emin olmanızı tavsiye ediyoruz.

5-Stres kaynaklarını azaltmak

Genellikle göz ardı edilse de kilo kaybının önündeki temel engellerden biri de stres. Evet, kronik stres gerçekten kilo kaybını engelleyebildiği gibi genel sağlığa da zarar veriyor. Çünkü karın bölgesinde yağ depolanmasına yol açan kortizol hormonunun miktarını artırıyor. Yani stresli olduğunuzda kendinizi normalden daha şişkin hissedebilir ve bağırsak problemleri yaşayabilirsiniz.

İlgili Makaleler