DiyetKadınSağlık KonularıZayıflama

Yaz Gribi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yaz gribi adından da anlaşılacağı üzere yaz aylarının başlaması ile ortaya çıkan ve bir çok kişiyi hasta eden bir grip türüdür. Grip hastalıkların genel ismi olmasına karşın yaz aylarında neredeyse hiç görülmez, farklı bakterilerin ve farklı virüslerin neden olduğu hastalıklar gribal enfeksiyon olup yaz gribi olarak adlandırılır.

Yaz gribi havaların sıcak olduğu günlerde etkisini daha da artırır. En genel belirtileri yüksek ateş, burun akıntısı, göz sulanması ve şiddetli baş ağrısıdır. Zaman zaman ishal’de görülür. Yaz gribinin daha detaylı olarak ele alalım ve yaz gribi nasıl geçer doğal yollarını sizlere aktaralım.

İçindekiler

Yaz Gribi Nedir?

Havaların ısınması grip bakterisine karşı etkili olduğu bilinmekte olup yazın gribal enfeksiyonlar minimum düzeye inmektedir. Buna karşın yaz gribi dediğimiz dış etmenlere bağlı gribal enfeksiyonlar oluşmaktadır. Halk arasında yaz gribi olarak bilinse de asıl adı lejyoner hastalığı (klima hastalığı) dır.

Lejyoner Hastalığı (Klima Hastalığı) halsizlik, kas ağrısı, yüksek ateş, öksürüp gibi kış gribi belirtileri gösterir fakat hastalığa neden olan bakteri /virüs tamamiyle farklıdır. Bu virüsler havalandırma veya klime gibi yerlerde üreyerek çoğalırlar. Ortam havasına karışarak kişilere bulaşmaktadır.

Yaz Gribi
Yaz Gribi

Yaz Gribinden Nasıl Korunuruz?

Yaz gribinden korunmak için özellikle yaz aylarında sıvı tüketimi önemlidir. Mümkünse her saat bir bardak su içilmelidir.

Klima sıcaklık ayarı 16-18 derece yerine 22-24 derece olarak ayarlanmalıdır.

Klimaların fan konumları oda içine doğrudan bakmamalı, tavana veya an taraflara bakmalıdır.

Klima açık iken pencereler açık olmamalıdır. Klima ve pencereler aynı anda açık ise o odada uyumamak gerekir.

Klimanın bakımı periyodik olarak 6 ayda bir yapılmalı, yaptırılmalıdır.

Aşırı terlemeye neden olacak ağır spor çalışmalarından kaçınmak gerekir.

Yaz Gribi Nasıl Tedavi Edilir?

Yaz gribinin belirtileri kış gribi gibi olsa da kış gribinin ilaçları yaz gribinde kullanılmamalıdır. Kulaktan dolma bilgiler yerine doktora gidilmelidir.

Yaz aylarında vücuttaki su azaldığı için yaz meyveleri (kiraz, karpuz, kavun, çilek) bol bol tüketilmelidir.

Akşamları ise nane ve salatalık eklenmiş ayran tüketilmelidir. Bu ayran hızlı terlemeyi önlemektedir ve bağışıklığı güçlendirir.

İlgili Makaleler