Egzersiz

Bilinçli Olarak Spor Yapmak

Teknolojinin gelişmesi ve değişen toplum düzeni, insanları masa başına bağladı. Eski yaşam koşullarında kimsenin spor salonlarına ve aletlerine ihtiyacı yoktu. İnsanlar masa başına çakılı da değillerdi. Postalar yürüyerek dağıtılır, kargolar hayvan sırtında iletilir, toprak elle kazılır vb işler hep beden gücüyle yapılırken ömürler daha uzun ve yaşam daha sağlıklı ve huzurlu olurdu.

Şimdi bir tuşla her şey hallediliyor, gerek makinelerin gerek iletişimin imkânları ile. Böyle olunca da insanlara düşen görev artık makinelere düşünce, bedensel olarak hantal ama başı çok ağrıyan, kolesterolü yüksek, hantal kişiler olup çıkıyoruz.

Spor salonlarına da koşma ihtiyacımız oluyor bu yüzden. Eğer spora kontrolsüz başlarsanız, sonucu sizi üzebilir. DİKKAT!
Uygun ayakkabı seçiniz. Eğer çorapla ta da uygunsuz ayakkabıyla koşmaya kalkarsanız bacağınızda tedavisi zor sorunlar çıkabilir.
Yöntemi yanlış uygulamak bedende ağrılara neden olabilir. Örneğin bir hareketi ritimsiz ve sert yapmak. Nefesi kontrol etmemek. Örneğin bazı hareketler yapılırken nefes vermek gerekir. Nefesi tutup zorlamak karın zarının yırtılmasına neden olabilir. Diyaframı iyi kullanmak gerekir.
Spora başlamadan önce kültürfizik ısınma hareketlerine öncelik vermelidir. Spor salonuna devam ediyorsanız koçunuz sizi yönlendirecektir. Ancak dikkat size düşer. Bilhassa aletlerde hırsla biraz fazla kalayım diye başkalarının hakkını kullanırken zararınız kendinize olur. Çünkü her aletin belirli bir kullanım süresi vardır. Belki kalori saatiniz sizi sevindirir ama kalbinizin yorgunluğunu asla gideremezsiniz. Sonra başınıza büyük dertler açılabilir.
Ağırlıkları arttırmak size fazla güç harcatır belki ama düşük ağırlıkları daha çok kaldırma şansınız vardır kaslarınızı zedelemeden. Oysa fazla ağırlığı daha az kaldırabilirsiniz.

Eğer çok kiloluysanız kendinizi zorlamayın. Ölümünüze neden olabilirsiniz. ****bolizmanızın, hormonsal değerlerinizin tespiti kalp tansiyonunuzun ölçümü gerekir.

bilincli-sporSPOR SALONUNA VAKTİM YOK DEDİYSENİZ
Evinize bir sürü aletler aldınız, üzerlerindeki uyarıları kulak arkası etmeyin. Çoğu bunları okumaz bile. Okuyanda uygulamaz nedense.
Önce ısınma hareketi yapın. Aletlere sonra başlayın. En az olandan çoğa doğru. Diyelim bir ağırlıkla kaslarınızı çalıştıracaksınız. En düşükten başlayın adaleleriniz spora hazırlanır. Süreyi abartmayın acele etmeyin.
Birden fazla alet kullanıyorsanız her birine 15 dakika ayırın.
Evlerde en çok kullanılan alet Koşu bandı dır.Çünkü doktorların egzersiz olarak verdiği en makbul öneri yürüyüştür. Bunu doğal olarak yaparken tehlike azdır. Sadece ritim ve kol hareketleri dikkate alınır. Ama Koşu Bandı üzerinde dikkat edilmesi gereken hususlar önemlidir.

Koşu bandınızın özellikleri de önemlidir. Tartan düzeni olmayan bantlar da ayağınızı koyduğunuz anda verilen güç, eklemler üzerine aşırı yük getirir. Mutlaka yumuşatıcısı olan bantları seçin.

Asla biraz yürüdükten sonra hemen koşmaya başlamayın. İlk sürenin ayarı bisiklet için 10 dakika koşu bandı için 10–15 dakika arasıdır. Hız ayarı ise ilk zamanlarda 4–4, 5 olmalıdır ve haftada iki kez ile başlamalıdır. eğer süre ve doz aşırı kullanılırsa adaleleriniz fayda yerine zarar görecek ve spor yapamaz hale gelirsiniz.

Aletler arası geçişlerinizde molanız iki dakikayı geçmemeli. Dinlene dinlene spor yapılmaz. Bu yüzden ağır ama ritimli olmak gerekir.

Son olarak sağlıklı bir yaşam için spora başladıysanız, normal ya da kilolu da olsanız, kalp ritimlerinizi ve tansiyonunuzu kontrol etmeli, aşırıya kaçarak sakatlıklara meydan vermemelisiniz.

İlgili Makaleler