Sağlık KonularıYemekler

Yediğimiz Besinlerin Faydaları

Günümüzde yediğimiz birçok besin hormonlu ve bu yüzden tam olarak tadını alamıyoruz. Aslında besinler o kadar çok faydası var ki… 

Doğal ortamda yetişen meyve ve sebzeleri tüketmemiz gerekiyor. Eğer fırsatımı varsa kendi bahçemizde yetiştirelim ve hormondan uzak durmaya çalışalım. Lafı fazla uzatmadan bazı besinlerde bulunan  faydalara geçelim.

Dut’un Faydaları

  • Kan yapıcı ve enerji vericidir.
  • Içeriğinde bulunan resveratrol antikanser özelliktedir.
  • Dişeti iltihapları için kara dut şurubu faydalıdır.
  • Japonyada yapılan bir araştrmaya göre beyaz dut yapraklarının extrelerinde bulunan bileşenlerin damar sertligini önleyici özellikte oldugunu göstermiştir.
  • Aç karnına yenildiği takdirde bağırsakları çalıştırıcı özelliktedir.
  • Beyaz dut toplandıktan hemen sonra tüketilmeli aksi takdirde doğal antibiyotik özelliğini kaybeder.
  • Taze dut ile dut kurusu arasında farklılık vardir. Dut kurusu özellikle egzama için faydalıdır.
  • Bademcik ve boğaz iltihabi için yararlıdır.
  • Pekmezi kan yapıcı, ülser, bronşit, astım gibi sorunlar için yararlıdır.

Badem’in Faydaları

  • Bedensel ve zihinsel yorgunluk için kullanılabilir.
  • Cinsel güçsüzlüğe karşı yararlıdır.
  • Kolesterolü düşürücü etkisi badem yararlari arasındadır. Yağ veya tuzla işlenmemiş badem kalp sağlığını koruyucudur.
  • İdrar yolları ve cinsel organlardaki iltihapları iyileştirici özelliktedir.
  • Kan şeker düzeyini düzenleyici etkisi bir diger badem faydası olarak belirtilebilir.
  • Kanser ve kalp krizi gibi hastalıklara karşı koruyucudur.
  • Kuru ciltler için besleyicidir. Badem yağı cilt bakımı, saç ve tırnakbakımına yönelikte kullanılır.
  • Strese iyi gelen yiyecekler arasındadır.
  • Amerikada yapılan bir araştırmada bademin tokluk hissi vererek yemek yeme istegini azaltığı tespit edilmiştir.
  • Kaliforniya Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre bademin içindeAlzheimer için kullanılan ilaçların içerdiği maddelere benzeyen maddelerin yer aldığı tespit edilmiştir. Düzenli badem tüketenlerin beyin hücrelerinin daha geç yaşlanacağı belirtilmiştir.
  • Acı badem  öksürüğü kesici etkide olmasına rağmen fazla dozda alındığında zehirlenmeye neden olabilir.

Tatlı Badem Yağının Faydaları

  • Badem yağı kullanımı : Haricen tatlı badem yağı cildi yeniler ve cildin nemini korur, saçları besler. Badem tohumlarının soğuk preslenmesiyle elde edilir. Oleik asit ve linoleik asit açısından zengindir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.

Limon’un Faydaları

  • Limon kabugundaki D-limonene maddesi cilt için yararlıdır ve cilt kanseri olasılığını azaltır. Kabukları çaya atarak ya da rendeleyip salatalara eklenebilir.
  • Limon kabuğunun içinde yer alan polifenoller kadınlarda yumurtalık kanserine karşı koruma sağlar.
  • Limon kabukları mide asiditesini giderici özelliktedir.
  • Karaciger ve safra kesesi için faydalıdır.
  • Dişetlerini güçlendirir.
  • Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi bir diger limon faydası olarak belirtilebilir.
  • Nezle, grip gibi durumlarda rahatlatıcı etkisi limon yararları arasındadır.
  • Uyumadan önce içilecek limon çayı rahatlatıcıdır.
  • Normal çayda bulunan maddeler demirin vücutta emilimini engeledigi için çayı limonlu içmek daha doğru olur. Limondaki C vitamininin demir emilimini artırıcı özelliği vardır.
  • Limon saç için besleyici ve parlatıcı etkiye sahiptir.
  • Kan basıncını düşürücü özelligiyle limon tansiyon düşürücü etkinliktedir.

Nar’ın Faydaları

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Enfeksiyonlara karşı vücudun dirençli olmasını sağlar.
  • Kanın antioksidan kapasitesini çoğaltır. Oksitlenmeyi önleyici maddeler olan antioksidanlar bakımından nar suyu yeşil çaya göre çok daha zengindir.
  • Kalp sağlığı için yararlıdır. Damar tıkanıklıklarını önleyici etkisi vardır. Kötü kolesterolün  oksidasyonunu engelleyici özelliktedir.
  • Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma nar suyunun aterosklerosyoğunluğunu ciddi şekilde düşürdüğünü göstermiştir.
  • Yapılan araştırmalar nar suyunun prostat ve cilt kanserine karşı koruyucu olabileceğini göstermiştir. Wisconsin Üniversitesinde hayvanlar üzerinde yapılan araştırmada nar suyunun kanserin ilerleme hızını düşürdüğü tespit edilmiştir.
  • Kolesterol ve şekeri dengeleyici özelliği nar yararları arasındadır.
  • Tansiyonu artıran angiotensin converting enzimini düşürücü etkisi tespit edilmiştir.
  • Kan yapıcı özelliği bir başka nar yararı olarak belirtilebilir.
  • İngilterede yapılan bir araştırmada günlük bir bardak nar suyu içmenin  erkeklerde ereksiyon problemlerini giderip cinsel perfromansı artırdığını göstermiştir.

Maydanoz Faydaları

  • İltihapli yaralarin iyilesmesinde yararlı etkileri bir diğer maydanoz faydası olarak belirtilebilir.
  • Maydanoz suyunun diüretik etkisi vardır.
  • Kanı temizler.
  • Vücuttan toksinlerin atılması için yararlıdır.
  • Maydanoz yaprakları A, C ve K vitaminleri, demir,kalsiyum,potasyum, magnezyum, kükürt içerir.
  • Mantar hastalıklarına karşı etkinlik gösteren maddeler içerir.
  • Sindirim enzimlerini uyararak sindirim sorunlarının dindirilmesinde yararlıdır.
  • Maydanoz kürü karacigerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
  • Cilt tazeliğinin korunmasında etkilidir.
  • Ağız kokusuna karşı etkili olmasi maydanoz yararları arasındadır.
  • Adet sancılarına yönelik faydalı olabilir.
  • Maydanoz kürü uygulamanın yan etkileri var mı?
  • Maydanozdaki apiol adlı bileşik düşük yapma riski taşımaktadır.
  • Maydanoz kürü tansiyonun düsmesine neden olabilecegi için düsük tansiyon sorunu olanlar ve,yine maydanozda kalsiyumun emilmesini engelleyici madde oldugundan osteoporoz sorunu,olanlarda dikkat etmelidir.

Elma’nın Faydaları

  • Elma kabuğunda bulunan triterpenoids maddesi kanser hücrelerinin çogalmasını engelleyici özelliktedir.
  • Kalın bağırsak kanseri, karaciger kanseri, göğüs kanserine yönelikkoruyucu özelligi elma kabuğundaki triterpenoids adlı maddeden kaynaklandığı düşünülmektedir.
  • Elma suyu, kötü kolesterolün oksidasyonunu engellemesinin yanında vücudu sigara gibi zararlardan temizleme özeliği de vardır.
  • İngilterede yapılan bir araştırrmaya göre her gün düzenli elma yiyenlerin yemeyenlere göre kalp krizi riskinin daha düşük olduğu görülmüştür.
  • Alzheimer hastalığına karşı yararlı bir besindir. Elmadaki quercetin adli antioksidanin  C vitaminine nazaran beyin hücrelerinin olası hasarlara karşı direncini çok daha iyi koruduğu belirtilmektedir.
  • Massachusetts Lowell Üniversitesinde yapılan araştırmada günde iki bardak elma suyunun içilmesinin Alzheimer`in meydana gelmesini geciktireceği tespiti yapılmıştır.
  • Diger meyve ve sebzelere göre elma daha fazla quercetin içerir. quercetin  en fazla elma kabuğunda yeralir.
  • Kırmızı elmalar genel olarak sarı veya yeşil elmalara göre daha fazla antioksidan içerir.
  • Almanyada yapılan bir araştırmaya göre elma suyunda bulunanpolyphenole kansere ve damar sertliğine karşı koruyucu olduğu belirtilmistir.
  • Taze elma suyunun cilde sürülmesi dokuları sağlamlaştırır.
  • Mide mukozasini güçlendirici etkisi elma yararları arasındadır.
  • Toksinlerin atılmasında yardımcıdır.
  • Kan şekeri düzeyi ve yüksek tansiyon için olumlu etkinliktedir.
  • Bağırsakları temizleyici etkisi elmanin faydaları arasında yer alır.
  • Kolesterol ve yağın vücutta birikmesini önleyici özelliktedir. Elmada bulunan petkin zararlı kolesterolü düşürürücü etkiye sahiptir.
  • İçerdiği organik asitlerle mide, beyin, karaciğere yararlıdır.

Ceviz’in Faydaları

  • İçerdiği omega-3 yağ asitleri kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucudur.Kolesterolü ve yüksek kan basıncını azaltıcı özelliktedir.
  • Fitosteroller prostat, göğüs, kalın bağırsak kanserlerine karşı koruma sağlar. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Kan damar sistemini rahatlatır.
  • Parkinson ve alzheimer gibi hastalıkların meydana gelmesine karşı yararlı olabileceği düşünülüyor.
  • Uyku sorunlarına karşı rahatlatıcıdır.
  • Beyin için gerekli olan gümüş iyonlarını içerir. Yalnızca cevizde olangümüş iyonu sadece beyin tarafından kullanılmaktadır.
  • İçindeki Omega 3 ve B vitamin ile depresif sorunlara karşı yararlıdır.
  • Kanın pıhtılaşmasını önleyici özelliktedir.
  • Cevizdeki gümüş ve selenyum çocukların zeka gelişimleri için yarar sağlar.
  • Yapılan araştırmalarda atardamar sertliğini azaltıcı ve atardamarı esnekleştirici etkinliğe sahip olduğu görülmüstür.
  • Nitrik oksit üretmek için vücut tarafından kullanılan bir aminoasit olanarginin içerir. Nitrik oksit damarların esnekliğini korumasını sağlayan kimyasal bir bileşimdir.
  • Journal of the American College of Cardiology dergisinde yayınlanan bir yazıda zeytinyağından daha yararlı olduğu belirtilmiştir.

Lahana’nın Faydaları

  • Beyaz lahana faydaları nelerdir? Beyaz lahanada bulunan  maddeler, toksinlere suda çözünme özelliğini kazandırır ve toksinlerin vücuddan atılmasını sağlarlar.
  • Kolon kanserini engelleyici etkisi vardır.
  • Kan şekerinin düşürülmesine yardım etmesi beyaz lahananın faydaları arasındadır.
  • Lahana zayıflama: Beyaz lahana kilo vermeye yardımcıdır.Tuz dengesini bozmadan su atılmasını sağlar. Yine beyaz lahana selülitlerin kaldırılmasında yararlıdır. Cildi güzelleştirir.
  • Regl ve Menopoz dönemlerinde görülen hormon dengesizliği için faydalıdır.
  • Bağırsak mukozasını temizleyici özelliği bir diğer lahana faydası olarak belirtilebilir.
  • Enfeksiyonlara karşı vücudu güçlendirmesi lahana yararları arasındadır.
  • Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserine yönelik etkilidir.
  • Mide ağrıları ve mide yanması için yararlıdır.
  • Kırmızı lahana faydaları:The Journal of Agricultural and Food Chemistryde yayınlanan yazıda kırmızı lahanın Anthocyaninlerin birçok türünü içerdiği belirtilmiştir. Anthocyaninler kansere yönelik koruyucu etki sağlamakla birlikte kalp ve beyin içinde yararlıdır.
  • Belirtilen yararların görülmesi doğru şekilde yapılan kürlerle sağlanır.

İlgili Makaleler