Sağlık Konuları

Şeker Hastaları İçin Diyabet Listesi

Şayet Şeker Hastaları İçin Diyabet Listesi arıyorsanız, sizler için hazırladığımız bu içeriğimizde bulabilirsiniz. Tarihte ilk Mısır’da rastlanan şeker hastalığı, 2 türdedir.

Tip 1 Diyabet

Tip 2 Diyabet olarak ikiye ayrılır.

Tip 1 Diyabet

İnsüline bağımlı olan diyabet hastalığı olarak bilinir. Daha çok çocukluk çağında başlar, vücut insülin salgılayamadığından, hastanın insülin kullanması gerekir.

Tip 2 Diyabet

Tip 2 diyabet, insüline bağımlı olmayan şeker hastalığıdır. Vücutta insülin üretimi varken, insülin reseptörleri bozuktur ve hücrelere glikoz girişi sağlanamaz, glikoz kanda kaldığından kan şekeri yükselir. Tansiyon, obezite, yüksek kan yağları ve göbek bölgesi kiloları fazlalığı- yanlış beslenme nedeniyle oluşur.

Normal Kan Şekeri Değerleri

Kan Şekeri Değerleri
Kan Şekeri Değerleri

Sağlıklı bir bireyde açlık kan şekeri 70-100 mg/dl arasında olmalıdır. Ayrıca en doğru açlık kan şekeri sabah aç karnına bakılır. Tokluk kan şekerine yemekten 2 saat sonra bakılmalıdır. Tokluk kan şekeri 100-140 mg/dl arasında olmalıdır.

Tip 1 Diyabet genel olarak genetik geçişlidir ve aile büyüklerinde rastlandığından bireye genetik olarak aktarılır. Nadirde olsa ailesinde olmadan çevresel etmenler, stres, inek sütü tüketimi ve enfeksiyon kaynaklı olarak kişilerde görülebilir.

Ailesinde şeker hastası olanlarda, fazla kilolu insanlarda, göbek bölgesi yağlananlarda, kandaki yağ miktarı fazla olanlarda, hareketsiz bir yaşam tarzı sürenlerde, yüksek tansiyonlu olanlarda şeker hastalığı sıklıkla görülmektedir.

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

diyabettli nasıl beslenmeli

Sık sık idrara çıkma, Aşırı susama, Açlık hissetme – Doyamama, Ağızda kötü aseton kokusu, Gözlerde Kızarıklık, Asabiyet ve sinirlilik hali, Yaraların geç iyileşmesi, Cildin kuru ve kaşıntılı olması, Uzun açlıklarda el ayak titremesi- soğuk ter boşalması, Çok yemek tüketilmesine rağmen zayıflık ve halsizlik, Bazen bulanık görmek şeker hastalığının tipik belirtilerindendir.

Şeker Hastaları İçin Diyabet Beslenme Listesi Örneği

eker hastalığı beslenme

Diyabet tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ideal kiloda kalmak olmalıdır. Şayet kilo oranınız fazlaysa, kan şekeri dengesi sağlamak güçleşir. Bunun için glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durmalısınız.  Zira bu besinler kan şekerini aniden yükselterek düşürmektedir.

Gün içinde alacağınızı gereken karbonhidrat, yağ ve protein dengesini ayarlamalısınız. 3 ana ve ara öğün yapmalısınız. Ana öğünlerinde mutlaka kalsiyum kaynağı almalı ve her öğünde az yağlı yoğurt ya da ayran tüketmelisiniz.  Beyaz ekmek yerine buğday/ çavdarlı ekmeği,  pirinç yerine bulgur tüketmelisiniz. Dilediğiniz kadar salata tüketebilirsiniz. Günde 2 – 3 litre su tüketmelisiniz. Paketli gıdalardan uzak durmalı ve tükettiğiniz besinlere tarçın ekerek tüketmelisiniz.  Tatlı, bisküvi, pasta, kek, börek simit gibi gıdalardan uzak durmalısınız.

Kahvaltıda;

haşlama yumurta / yağsız omlet, 1-2 dilim az yağlı beyaz peynir, yeşillik, 6 adet zeytin veya 2 adet ceviz, 2-3 dilim tam buğdaylı ekmeği tüketebilirsiniz.

Ara Öğünde:

porsiyon meyve ve 1 bardak az yağlı ayran

Öğleyin;

Zeytinyağlı sebze ya da  bakliyat yemeği, 2-3 dilim kepekli ekmek, 1 kase az yağlı yoğurt, bol yeşillikli salata

Ara öğünde;

1dilim az yağlı beyaz peynir, 1 dilim tam buğday ekmeği

Akşam:

Yağsız et tavuk ya da balık, 2 bardak ayran veya 1 kase yoğurt, yeşil salata

Geceleyin:

1 bardak yarım yağlı süt / yoğurt, 1 porsiyon meyve tüketebilirsiniz.

İlgili Makaleler