Anne Çocuk

Yeni doğan Bir Bebekteki Özellikler

Yeni doğan bebekler çok şirin olur. Küçücük, avuç içi kadar gözlerini daha açmamış izleyenleri kendine hayran bırakan şirin şeylerdir. Gelin bu şirin şeylerin yeni doğduğundaki fiziksel özelliklerine bakalım.

  • BAŞ: Çocukların başı doğumda vücdun ¼’ü kadardır. Doğumda baş kemikleri arasında boşluklar vardır. Buralarda bıngıldak bulunur.
  • BOY VE AĞIRLIK: Yeni doğan bir çocuğun ortalama boyu 48-53 cm’dir. Kilosu da 3.25-3.50’dur. Kızlar erkeklere oranla biraz daha kısa ve hafif olurlar.
  • KEMİK VE DİŞLER: Yeni doğanda kemikler kıkırdak halindedır. Zamanla kıkırdak doku kemik halini alır ve sertleşir. Dişler ise 5-6 aylıktan itibaren önce alttan 2 adet halinde çıkmaya başlar. 6 yaşından itibaren süt dişleri yerini kalıcı dişlere bırakır.
  • SİNDİRİM SİSTEMİ: Yeni doganın sindirim sistemi ancak anne sütü ya da ona yakın bir sütü sindirebilecek özelliğe sahiptir.
  • SOLUNUM SİSTEMİ: Yeni doğanın dakikadaki solunum sayısı 40-50 dakika arasındadır. Bu sayı bir yaşında 30-35 civarındadır. Özellikle karnıyla nefes alıp verme sebebi kaburgalarının duz olmasından dolayıdır.
  • KALP VE KAN DOLAŞIMI: Yeni doğanın kalbi dakikada 120-140 arasında atar. Bu hızlı atış, 1 yasına kadar devam eder. (Yetişkinde 70-80’dir.) Normal hale dönmesı kalp kaslarının gelişmesiyle başlar. İlk üç aya kadar çocuğun kanında, annesinin kanından aldığı  ANTİKORLAR  (koruyucu maddeler) vardır .Bunlar üçüncü aydan sonra çocuğun vücudunu terk eder.
  • BÖBREK VE İDRAR YOLU ORGANLARI: Bebeklerin bu organları beslenme ile yakından ilgilidir .Önceleri böbreklerin çalışması düzensizdir. İdrar yolu kasları gelişmediği için tuvaletleri geldiğini anlayamazlar.

yeni doğan bebek - baby

yeni doğan bebek - baby

İlgili Makaleler