Sağlık Konuları

Sol El Karıncalanması Neden Olur ve Tedavisi

Sol kolda ve sol elde karıncalanma; Karpal Tünel Sendromu isimli sağlık sorunundan B12 vitamini eksikliğine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Sol kolda ve sol elde karıncalanma hissine sol kol uyuşması ve sol kolda hissizlik de eşlik edebilir.

Sol Kolum, Sol Elim Karıncalanıyor, Sol Kolda, Sol Elde Neden Karıncalanma Olur?

Vitamin Eksikliği

Vücuttaki B12 vitamin eksikliği genellikle kol ve elde karıncalanma ve uyuşmaya sebep olmaktadır. B12 vitamini vücutta beyin ve sinir gelişimi için gereklidir. Bu sebepten dolayı da vücutta eksikliği olduğunda problemlere yol açacaktır. B12 eksikliği problemi olan kişiler vitamin takviye kullanabilirler.

Karpal Tünel Sendromu

Sol el ve kolda karıncalanma durumun en yaygın sebebi karpal tünel sendromudur. Karpal tünel sendromu el ve kollarda uyuşukluk ve karıncalanmaya sebep olan bir sağlık problemidir. Karpal tünel sendromu, el bileğinizin avuç içi tarafında dar bir geçiş yolu olan karpal tüneldeki sıkışmış bir sinirden kaynaklanmaktadır. Aynı el hareketlerinin tekrar tekrar yapılması karpal tünel sendromuna yol açabilir. Karpal tünel sendromu riski altındaki insanlar arasında bilgisayar kullanan kişiler ve kasiyerler bulunmaktadır .Karpal tünel tedavisinde karpal tünelde ve çevresinde basınç, ağrı ve şişmeyi azaltmak için iltihap sökücü ilaçlar veya ameliyat uygulanır.

Sol Kol, Sol El Karıncalanması
Sol Kol, Sol El Karıncalanması

Dolaşım Bozukluğu

Sol kola giden kan akışının azalması elde karıncalanma ve uyuşmaya yol açabilir. Giyilen kıyafetler veya takılan takılar kola giden kan akışını engelliyor olabilir. Bu durumda oluşan uyuşma hissine ‘’uykuya dalmak’’ denir. Dahası; yanlış pozisyonda uyumak ve oturmak da dolaşım bozukluğuna sebep olabilir. Bunun sonucunda da karıncalanma yaşanabilir.

Kalp Krizi

Sol el ve kolda karıncalanma yaşandığında çoğu kişi panikler, çünkü kalp krizinin belirtileri arasında da sol el ve kolda karıncalanma, uyuşma vardır. Kalp krizi durumunda kolda karıncalanma dışında göğüste sıkışma yoğun olarak artmaktadır. Eğer bu sıkışma daha da kötüleşirse, ağrı sırta kadar yayılacaktır.

Felç

Sol kol ve elde gerçekleşen karıncalanmanın sebebi felç olabilir. Bu durumda kişi baş dönmesi ve halsizlik yaşayabilir. Durum daha da ilerlerse, vücutta herhangi bir yer tutmuyor gibi gelebilir.

Spinal Sinir Sıkışması

Parmak, el ve ayakların hareketini kolaylaştırmak için omurganın periferik sinirleri uzuvlara kadar uzanır. Sol ele ulaşan bu sinirlerden herhangi biri sıkışırsa, sol kolda karıncalanma yaşanır. Sipinal sinir sıkışmasının nedenler arasında; yaşlanma, motorlu taşıt kazaları, spor yaralanmaları ve kireçlenme yer alır.

Spinal sinir sıkışması için uygulanacak tedaviler şunlardır:iltihap sökücü ilaçlar, nonsteroidal iltihap sökücü ilaçlar (NSAIDS), fizik tedavi, steroid enjeksiyonları, ağrı kesici ilaçlar

Sinir Zedelenmesi

Omuz,omurga ve boyunda gerçekleşen sinir zedelenmesi de sol kol ve elde karıncalanmaya yol açabilir. Bunun asıl sebebi ise omurgada çatlaklar ve omuzdaki şişliklerdir.

Geçici İskemik Atak

Geçici iskemik atak; mini felç olarak da bilinen ciddi bir hastalıktır. Bu durumda uyuşma hissi 1 veya 2 saat sürmektedir. Bu durum hayati tehlike içeren bir durum olmayabilir, ancak gelecekte olası felç riski konusunda bir uyarıcı olarak düşünülmelidir. Bu atağın sebebi beyinde oluşan küçük kan pıhtılarıdır.

Enfeksiyonlar

Laym hastalığı, herpes simplex, HIV / AIDS ve diğer enfeksiyonlar sol kolda karıncalanmaya yol açabilir.

Alkolizm

Vitamin eksikliği alkolik insanlarda yaygın olarak görülmektedir. Alkol sinirleri olumsuz etkiler, bu da sinir hasarına neden olan alkolik nöropatiye neden olur.

İlaç Yan Etkileri

Bazı ilaçlar sinir hasarına neden olabilir, ancak bu genellikle küçük bir yan etkidir. İlaçların neden olduğu sinir hasarı, hasta bu ilacı almayı durdurduktan sonra geçecektir.

Genetik Hastalıklar

Charcot-Marie-Tooth bozukluğu gibi bazı hastalıklar genetikseldir ve sol kolda karıncalanmaya yol açar.

Yaralanma

Kan dolaşımını azaltan veya sinirleri sıkıştıran herhangi bir yaralanma sol kolda karıncalanmaya neden olabilir.

Sistemik Hastalıklar

Sistemik hastalıklar;karaciğer veya böbrekleri etkileyen vasküler ve kan hastalıkları gibi problemlerdir. Eğer vücutta özellikle dolaşım bozukluğu veya sinir hasarı meydana gelirse, belirti olarak sol kolda karıncalanma görülebilir.

Toksinler

Vücutta kurşun, arsenik, cıva ve talyum gibi ağır metallerin olması, sol kolda karıncalanmaya yol açan sinir hasarına neden olabilir.

Raynaud Fenomeni

Raynaud fenomeni; vücutta titreme, üşüme ve uyuşuklığa sebep olan vücudun bazı bölgelerine olan kan akışını sınırlayan nadir görülen bir hastalıktır.  Bu hastalık kola giden kan damarlarında daralmaya veya tıkanıklığa yol açabilir. Bu hastalık için uygulanacak tedavi kişide görülen belirtilere, kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişecektir. Raynaud fenomeni hastalığı için özel bir tedavi yöntemi yoktur ancak doğru tedavi ile kontrol altına alınabilir.

Sol Kolda, Sol Elde Karıncalanma İçin Hangi Doktora Gidilir, Tedavisi Nasıldır?

Sol kolda, sol elde karıncalanma için Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) doktoruna gidilir. Doktor size çeşitli testler uygulayacak bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Eğer, sol kolda olan karıncalanma karpal tünel sendromu ile meydana geldiyse bir müddet kolunuzu dinlendirin, kolunuzla iş yapmayın. Doktorlar bu durumda bazı egzersizleri yapmanızı isteyecektir. B12 eksikliği varsa doktorun verdiği vitamin ilaçlarını kullanın. Şeker hastalığı sol kolda, elde karıncalanmaya neden olduysa şeker hastalığı tedavisi için ilaçlar kullanılmalıdır.

İlgili Makaleler