Sağlık Konuları

İyi ve Rahat Bir Uyku İçin Yapılması Gerekenler

Günlük yaşantımızın hızlanması, koşuşturmacaların artması ile uyku düzenimiz giderek bozuluyor. Günde 1-2 saat uyuduğumuz bile oluyor. Bu kadar az uyku şu anda etki etmese bile ileride çok büyük sorunlara yol açacaktır. Hücrelerimiz kendini sadece uykuda yeniler. Bu yüzden uyku sağlık demektir.

Bazen istesekte uyku tutmaz. Günlük hayatın stresi uykumuzu etkiler. Böyle durumlarda yapmamız gerekenler başlıklar halinde aşağıda.  

İyi Uykular.

1- Uyku için geceyi tahsis etmek gerekir. Yatsı namazından sonra, zaruret olmadıkça beklememek sünnettir. Bilhassa mâlâyâni ile meşgul olmamak, sabah namazını ve vücudun hakkını korumak bakımından önemlidir. Erken yatıp erken kalkılmalıdır.

2- Yatmadan önce namaz abdesti gibi bir abdest alınır. Yatağa girildiğinde: “Fatiha, İhlâs, Felak, Nâs” sureleri ve “Ayete’l-Kürsi” okunur. 34 defa tekbir, 33 defa tespih ve 33 defa tahmid yapılıp, avuçların içine üflenir ve vücudun el değen kısımlarına sürülür. Sağ omuz üzerine, yastık ile yüz arasına el koyarak uyunur. Uyku bastırıncaya kadar o günkü ameller düşünülüp istiğfar edilir. Uyku bir nimettir, azaba neden olmamalıdır.

3- Çıplak denecek şekilde yatılmamalıdır. Uyurken de edebimiz korunmalıdır.

4- Eşler hariç, erkeklerle kadınlar aynı odada uyumamalıdır. Edep! İlla edep.

5- Karnın üstüne yatmak mekruhtur. Uyurken de rehberimiz nebi’dir.

6- Uyumadan önce, yanan ateşi söndürmek, kapı-pencereyi kapatmak sünnettir. Tevekkülden önce tedbir alınmalıdır.

7- Dengeli uyunmalıdır. Ne az olmalı ne de çok. İnsandan insana uykunun süresi değişebilir. Ortalama uyku 6 saatten az, 7,5 saatten çok olmamalıdır. Hele 8 saati hiç geçmemelidir. Herkes kendi uyku miktarını kendisi belirler. Uyku miktarında ani değişiklikler yapmak sakıncalı olabilir. Uykunun bir saat azaltılması için aylar süren bir uygulama gerekebilir. Şeytan uyutmasın bizi.

8- Devamlı aynı saatte yatılıp kalkılmalıdır. Uyku da istikrar ister.

9- Uyku saatleri sabah namazı dikkate alınarak ayarlanmalıdır. Uyanır uyanmaz da Allah’ın büyük nimetlerinden birisi ile yeni bir gün ile yeniden yüzleştiğimiz için hemen O’na hamd etmeliyiz.

10- Uyandıktan sonra, yatakta oyalanılmamalı ve hemen abdest alınmalıdır. Namazı eda etmeden, az da olsa yatağa girilmemelidir. Uyurgezerlik gaflettir.

11- Uyku vaktinden 3-4 saat önce yeme ve içme ile ilişki kesilmelidir. Bilhassa uyarıcı görevi yapan içecekler alınmamalı, ağır bir akşam yemeği yenmemelidir.

12- Uyku için müstakil bir oda belirlenmeli ve uyku amacı dışında kullanılmamalıdır. Işık, havalandırma gibi fiziki şartlarına dikkat edilmelidir. Yatak vücudun yapısına uydurulmalıdır.

13- Herhangi bir nedenle gece uykusunun bölünmesi halinde, eksik kalan bölüm için tekrar uyumamalıyız. Bu uyku, sadece gelecek gecenin uykusunu geciktirme, o da geç uyanma, tekrar ilave uyku gibi fasit bir dairenin açılmasına neden olur. Sabahın bereketli saatlerini uykuda geçirmemek gerekir.

14- Rahat bir uyku için uykudan iki saat önce yürüyüş yapılması yararlı olabilir.

15- Yatsı namazından önce uyumayı sevgili Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz kerih görmüşlerdir.

16- Uykunun hoş olmayan rüyalarla bölünmemesi için, uyku öncesinde değersiz şeyleri konuşmamak gerekir. Buna rağmen hoş olmayan bir rüya gören, euzu besmele çekip yattığının ters tarafına dönerek uyumaya devam etmelidir. Sabah olunca da rüyasını anlatmamalıdır.

17- Uyku zayiatımızın ana nedenleri arasında TV, misafirlik ve harcanmış gündüzlerin telafisi ilk sıralarda yer almaktadır. İyi bir uyku programı için bu aksaklıkları gidermek şarttır. Zaruri olmayan misafirlikler, hayatilik yönü bulunmayan, Allah rızası gibi bir amaca yönelik olmayan konuşmalar, okumalar yapılmamalıdır.

18- Mesuliyetini uhdemizde taşıdığımız çocuklarımızın eğitimini düzenlerken, istikrarlı bir uyku düzeninin önemi unutulmamalıdır.

Uyku büyük bir nimettir! Vahim bir azaba dönüştürülmemelidir!

Maddeler Milli Gazete yazarı Nurettin YILDIZ’dan alıntıdır.

İlgili Makaleler