Yemekler

Canan Karatay ‘dan Kahvaltı Menüsü

Karatay Kahvaltısı Nedir?

Karatay kahvaltısı nedir? Karatay kahvaltısının faydaları nelerdir? sorularının yanıtlarını Prof. Dr. Canan Karatay verdi. İşte Karatay kahvaltısıyla kilo vermenin yolları.

Karatay kahvaltısı nelerden oluşur? Karatay kahvaltısının faydaları nelerdir? Tüm bu soruların yanıtlarını Prof. Dr. Canan Karatay verdi. Karatay kahvaltısıyla kilo vermenin yolları. Karatay “Ekmek yerine, başka mantıklı ürünler yiyerek kendinizi aç bırakmadan kilo verebilirsiniz. Bu diyette ekmek ve şeker “tatlı zehirler” olarak anılır, çünkü insanın kilo almasına en çok bunlar sebep olur” dedi.

Yaz mevsimi yaklaşırken özellikle yaz meyvelerini de tüketerek diyet yapılmasına dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay, Karatay diyetiyle alakalı merak edilenleri cevapladı;

“Karpuz ve kavun bilindiğinin aksine yüksek şeker içerdiğinden uzak durulması gereken ürünlerdir. Erik ve kiraz ise sağlıklı meyvelerdendir. Markette satılan tavukların yerine köy tavuğu denilen, dolaşarak büyüyen tavuklardan tüketilmesi gerekir”

Canan Karatay Kahvaltı Menüsü
Canan Karatay Kahvaltı Menüsü

Ekmek Yerine Ceviz Tüketin!

Karatay diyetin de iken sürekli yemek yenmemelidir. Çünkü insülin direnci, sık yemek yendiğinde ve bunu harcamadığımızda kırılamaz.

Yine az yemek de doğru değil. Normal 3 öğün ve sofradan tok kalkılacak. Özellikle kahvaltı en önemli öğündür. Bu diyete göre kahvaltıyı çok sağlam yapmanız lazım.

Her gün pastırmalı yumurta, iki yumurta veya menemen yiyebilirsiniz. Avuç içi kadar peynir ve yanında salata yiyebilirsiniz.

Beyaz peynir, yumurta, 1 fincan ceviz-badem-fıstık, 10-15 zeytin ve özellikle ekmek yerine ceviz tüketin. Bu diyette ekmek yenilmiyor, çünkü ekmek insülin direncini arttırır. Az ve sık yendiğinde vücut iki saat sonra acıkmaya başlar, yemek yediğimiz zaman da insülin direnci artar bu da sürekli kısa sürede acıkmamıza neden olur.

O yüzden sabah kahvaltısını sağlam yaptığımızda vücut, gün içinde salgılanan leptin hormonuyla, yağları ara öğün olarak harcamaya başlar. Bu nedenle çabuk acıkmayız. Sık yemek yemede panreas ve karaciğer yorulur, bu yüzden karatay diyetinde sık yemek yenmez.

Karatay Diyetinde Öğle Yemeğinde Ne Yenilmeli?

Bu diyette sabah kahvaltıdan sonra eğer acıkmadıysanız öğlen bir sey yemeyin. Bir fincan fındık veya fıstık yiyebilirsiniz öğle yemeği yerine. Mesela lahmacun en sağlıklı yiyeceklerden biridir. Hamuru çok ince açılan lahmacun da et, maydanoz, soğan olduğundan  gayet sağlıklıdır. O yüzden küçük bir lahmacun yenebilir. Kilo vermeye başlamanızla karaciğer yağlarıda gitmeye başlayacaktır.

Karatay Diyeti Nasıl Yapılır?

Karatay diyeti aslında diyetten öte bir yaşam biçimidir. Sağlıklı bir yaşam için zaten bu konulara dikkat edilmesi gerekir. Toplum olarak hareketsiz, çok yemek yiyen, çok meyve tüketen bir toplumuz. Bunun yerine balık tüketebiliriz, balık son derece sağlıklı bir besindir.

Karatay Diyetinde Neler Yasak?

  • Her türlü şeker, şekerli gıdalar ve her türlü tatlandırıcı olan ürünler
  • Diyabetik ürünler
  • Patates, pirinç, pişmiş havuç
  • Tahıl unları ve bunlardan yapılan gıdalar
  • Kavrulmuş kuruyemişler
  • Üzüm, muz, incir, kavun, karpuz
  • Glisemik oranı yüksek gıdalar
  • Meşrubatlar(light, diyet dail), meyveli yoğurtlar
  • Alkollü içecekler
  • Granür kahve
  • Öğütülmüş tahıllar
  • Margarin, mısırözü yağı, ayçiçek yağı
  • Marketlerde satılan tavuk, yumurtalar
  • Fabrikasyon sucuk, sosis ve salamlar
  • Hareketsizlik
  • Sofradan aç kalkmak, ara öğünler
  • Az ve sık aralıklarla yemek
  • Akşam 7 – 8 den sonra bir şeyler yemek veya atıştırmak

Karatay Kahvaltı Tabağı Nasıl Olmalı?

(07.00-09.00 arası)

  • Az pişmiş 2 yumurta. Menemen, omlet, mıhlama, pastırma yumurta yapılabilir.
  • Bir avuç içi kadar az tuzlu peynir. Yarım yağlı, krem veya light peynir olmayacak. Keçi, inek veya koyun sütünden beyaz peynir, deri tulumu, eski kaşar, izmir tulumu, Balıkesir sepet peynir gibi doğal ürünler olabilir.
  • Bunların yanında ekmek, poğaça, simit vs. yenmemesi gerekir.
  • Bir ince çay bardağında fındık, fıstık, ceviz, badem veya yerfıstığı tüketilir. Yalnız kuruyemişler kavrulmamış ve tuzsuz olacak.
  • Az tuzlu 10-15 tane zeytin. Üzerine pulpiber, limon, zeytinyağı ilave edilebilir.
  • Biber, domates, roka, maydanoz, turp, salatalık gibi sebzeler istenildiği kadar yenilebilir.
  • Tüm bunların yanında tatlandırıcı veya şeker ilave edilmeden limonlu çay ya da süt içilebilir.

Biberiyeli Omlet (Dört Mevsim Yapılabilir)

Malzemeler:

  • 1 tatlı kaşığı biberiye(ezilmiş halde)
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • Kayatuzu, pul biber, karabiber, kimyon damak zevkine göre kullanılabilir
  • Bir avuç içi beyaz peynir

Hazırlanışı:

Yumurtaları kase içine kırıp iyice çırpılır. Teflon tava içine tereyağını koyup ocağı orta derecede açın. Tereyağı eridikten sonra yumurtayı tavaya dökün ve ateşi kısın. Omletin üzerine bir tutam pul biber, karabiber, kimyon ve tuz serpin. Ardından biberiyeyi de serpin. İç kısmı fazla pişmeyecek şekilde biraz daha ocağın üstünde tutun, artık ocaktan alabilirsiniz omleti, servis edebilirsiniz.

Geleneksel Türk Usulü Yoğurt Mayalama (dört mevsim yapılabilir)

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı ev yoğurdu
  • 1 kg süt
  • Toprak çömlek veya cam kase
  • Büyük sofra bezi

Hazırlanışı

Sütü tencereye koyup kaynatın. Daha sonra ocağı kapatıp sütün soğumasını bekleyin. Sütün sıcaklığı serçe parmağını yakmayacak ısıya geldiğinde, sütü cam kase veya toprak çömleğe boşaltın. Ardından içine bir yemek kaşığı yoğurdu kopyup kaşıkla karıştırın. Kabı üzerini sıkıca kapatın. Kalın bir bez örtüye sarıp 6-8 saat bekletin. Bundan sonra yoğurdunuz hazırdır dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

Günde Sadece Bir Defa Meyve!

Güncel bilimsel verilere göre hazırlanan Karatay diyeti, 2002 yılında güncellenen yeni beslenme piramidinde ki son bilgilerin, türk halkının damak zevkine göre uyarlanmış halidir. Karatay Beslenme Piramidin de en üstte “sıfır” dediğimiz işlenmiş gıdalar, şekerli içecekler ve meyve suları yer alıyor. Bunlar hiçbir şekilde tüketilmemelidir.

  • Mevsime göre doğal meyve günde bir defa tüketilebilir.
  • Mevime göre doğal sebzeler doyana kadar tüketilebilir.
  • Klasik beyaz peynir ve zeytin doyuncaya kadar tüketilebilir.
  • Bulgur pilavı yada buğday salatası günde bir defa tüketilebilir.
  • Dana, kuzu, balık ve diğer av hayvanlarının etleri günde 2 defa tüketilebilir.
  • Besin piramidinin en altında ise baklagiller, kuruyemişler, köy tereyağı, sıkma zeytinyağı yer almaktadır. Baklagil ve kuruyemişler üç öğünde tüketilebilir.
  • Yine günde en az yarım saat kırkbeş dakika yürüyüş yapmanız gerekir.

Hamileler Karatay Diyeti Yapabilir mi?

Prof. Dr. Canan Karatay dan, anne adayları ve hamileler için yeni kitabında şunları söyledi:

“Şekerden uzak durun, ekmek yemeyin, makarnaya elinizi sürmeyin, bol yumurta tüketin.”

Sağlıklı bir bebek için her şey anne ve babada mı bitiyor?

Evet, ama çevrede bu konuda çok önemli. İşte bu yüzden Karatay Diyeti kitabını yazdım. Sadece hamilelik sırasında değil, hamilelik düşüncesi olan bireylerin bu süreçten en az altı ay öncesinden sağlıklı beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Böyleyece sağlıklı yumurta ve spermler oluyor. Anne veya baba kiloluysa yumurta ve spermlerinde kalitesi bozuluyor. Bu yüzden kısırlık vakaları da çok sık görülüyor. Bilimsel araştırmalar, kısırlığın en büyük sebeplerinden hormonlu yapay gıdalar, tarım ilaçları, GDO’lu tohumlar olduğunu gösteriyor.

İnsülin yüksekliğinin sebebi nedir?

Şeker ve vücutta şekere dönüşen yiyecekler. Bunun başında ekmek geliyor. Türkiye’de ekmek tüketiminin çok yüksek olduğu ortada, ekmeğin glisemik indeksi şekerden daha yüksek. Hamileliğin ilk aşamasında embriyo anne rahmine düşer düşmez, insülin yüksekliği başlar. Bunun nedeni hamileliğin normal gidebilmesi için vücudun yağlanması gerekir. İnsülin de vücudu yağlandıran tek hormondur. O yüzden hamileler de insülin yüksek olur. O yüzden beslenmeye dikkat etmeyerek insülin hormonunu daha da yükseltmek anne adayına zararlıdır.

Hamile kadın hamurlu besinler yemek isterse ne yapmalı?

Eğer aşerme varsa gizli şeker var demektir. Burdaki asıl sorun gizli şekeri veya şeker hastalığını bilmeden hamile kalmış olması. Vücudun %60’ı su, %20’si protein, %19.9’u yağ ve %1’den azı karbonhidrattır. Anne adayının vücudu, bu oranları sağlıyorsa hamilelik iyi geçer, bebek sağlıkla dünyaya gelir.

İlgili Makaleler