Mevsim Geçişlerinde Hastalıklara Dikkat
Havaların soğumaya başlamasıyla güzün keyfini çıkarmaktansa hastalıklarla uğraşıp duruyoruz. Özellikle grip ve soğuk algınlığından kaçınmak bir hayli zor olabiliyor. Dr. Ersin Dursun Tosunoğlu bu hastalıklara yakalanmamak için neler yapmamız gerektiğini anlattı. Grip ve soğuk algınlığı arasındaki fark nedir?
Grip, genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılır ancak her ikisi çok farklı durumlardır. Grip, influenza isimli virüsün neden olduğu, aniden başlayan 39°C üzerinde ateş, halsizlik, şiddetli kas ve eklem ağrıları, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle seyreden bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. ilk 24-72 saat arasında bulaşıcı hale gelir. Soğuk algınlığı, gripten farklı olarak yüksek ateşin olmadığı, hafif kırgınlık, burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalıktır.
Her ikisi de solunum yolu hastalığıdır; ancak bunlara farklı virüsler neden olur. Grip burun, boğaz, bronş ve muhtemelen akciğerler dahil solunum sistemini bozar. Soğuk algınlığı ise sadece üst solunum yolunu etkiler.
1. Son günlerde sıkça tartışılan konulardan biri de gereksiz antibiyotik kullanımı. Her soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotik almak gerekli mi?
Kendi teşhisinizi kendiniz koyup gelişigüzel ilaç kullanmayın. Özellikle tedavi amacıyla alınan antibiyotiklerin faydasından çok zararı olmaktadır. Grip için reçete edilen ilaçlar; doğrudan enfeksiyona yönelik olmayıp, belirtileri düzeltmeye, hastalığın daha kolay geçirilmesine ve komplikasyonların önlenmesine yardımcı olmak içindir. Antibiyotikler değil; doktorun reçete edeceği ateş düşürücüler, burun solunumunu rahatlatan spreyler, boğaz ağrısı ve yanması için gargaralar ve pastiller, vücut direncini artırmak amacıyla vitaminler kullanılmalıdır.
2. Çalıştığımız ortamda ya da sosyal hayatımızda grip virüsünden korunmak için neler yapabiliriz, kişisel olarak alabileceğimiz önlemler nelerdir?
Grip ve soğuk algınlığına neden olan virüsler kişinin öksürmesi ya da hapşırmasıyla ortaya çıkan damlacıklar yoluyla yayılır. Grip ve soğuk algınlığından korunmak istiyorsanız;
- Hapşırırken ya da öksürürken ağzınızı elinizle değil; kağıt bir mendille kapatın ve mendili hemen çöpe atın.
- Ellerinizi gözlerinize, burnunuza ve ağzına götürmeyin. Bu vücuda giren mikropları önler.
- Ellerinizi sık sık yıkayın. Eğer suya erişiminiz yoksa alkol bazlı bir dezenfektan kullanın.
- Telefon, klavye gibi ortak kullandığınız yüzeyleri dezenfekte edin. Virüsler bu yüzeylerde 8 saat yaşayabilirler.
- Bağışıklık sistemini besleyen koyu yeşil, kırmızı, sarı sebze ve meyveler tüketin.
- Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz yaptığınız halde hasta olabilirsiniz; ancak hastalık daha az şiddetli belirtiler gösterir ve daha çabuk iyileşir.
3. Tüm bu önemlere rağmen virüsten kaçamadıysak neler yapmalıyız? Özellikle çalışan bireyler için ofislerinde yapabilecekleri birkaç çay tarifi verebilir misiniz?
Bu dönemde hasta kişi yatağında yatmasa bile kesinlikle vücudu yorucu-yıpratıcı egzersiz ve hareketlerden uzak durmalı, mutlaka birkaç gün istirahat etmelidir. Uyku düzeni vücut sıhhati için en önemli detaylardan biridir. Uyku esnasında, özellikle çocuklarda, hücreler yenileniyor ve melatonin hormonu salgılanıyor. Günlük ortalama 7 saat uyunması organizmanın savunma sistemini güçlendirecektir. Bol su için. Özellikle karışık bitki çayları da (ıhlamur, kuşburnu, ahududu, yasemin, papatya, böğürtlen…) tüketebilirsiniz. Gribi iyi gelen besinler kısaca şöyledir: Haşlama balık, tavuk suyu, taze sıkılmış meyve suları, haşlama tavuk, tavuk ve sebze çorbaları, portakal, greyfurt, mandalina…
SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİBE KARŞI ETKİLİ ÇAY TARİFİ
Malzemeler:
• Adaçayı
• Kuru kök zencefil
• Karanfil
Hazırlanışı: Ceviz büyüklüğünde kuru kök zencefil ve 2-3 adet karanfil 1 su bardağı kaynamakta olan suya atılarak ağzı kapalı şekilde 5-6 dakika kaynatılır. Ocağın altı kapatılır ve 1 tatlı kaşığı adaçayı yaprağı ilave edilir. Bu şekilde 10 dakika demlendikten sonra içilmelidir.
Malzemeler:
• Kuşburnu
• Adaçayı
• Ihlamur
Hazırlanışı: Tüm bitkilerin üzerine kaynar su ekleyiniz. Ağzı kapalı şekilde 10 dk demlendikten sonra soğumadan tüketilmelidir.