Tv ProgramlarıYemek Tarifleri

MasterChef Ali Nazik Tarifi

118views

Masterchef programında sona yaklaşılıyor. Sona yaklaştıkça yarışmaların heyecanı artıyor ve zorluk derecesi yükseliyor. MasterChef programında 10 Aralık Pazartesi günü Ali Nazik yapıldı. Ali nazik tarifini sizler için paylaşmak istedik.

Tariften önce Ali Nazik hakkında tarihi bir bilgi verelim. 16.yüzyılda Yavuz Sultan Selim’in Gaziantep’e yolculuğu ile başlıyor her şey. Bu yolculuğun haberi alan halk, meşakkatli bir hazırlığa girişiyor. Çeşit çeşit yemekler, tatlılar padişah için pişiriliyor, yapılıyor. Gaziantep’e geldiğinde onun ağzına layık bir sofra kuruluyor. Masada yok yok. Fakat aralarından öyle bir lezzet var ki, yoğurdun, patlıcanın, etin tadını içine harmanlayan. Hemen sıyrılıyor diğerlerinden. Bu lezzetin tadına varan Yavuz Sultan Selim, ”Hangi eli nazik yaptı bunu?” diyor. O günden bugüne yemeğin adı önce ”Ala nazik” ardından da ”Alinazik” olarak değişiyor. Arapça’da ”ala” güzel, ”nazik” ise yemek anlamına geliyor.

Tarifi sizlerle.

Malzemeler

  • 1 diş sarımsak
  • 250 gram kuşbaşı et (küçük doğranmış)
  • 50 gram tereyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Patlıcanlı karışım için:

  • 3 adet közlenmiş patlıcan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt

Püf Noktası

Patlıcanlarınıza bıçak yardımıyla minik delikler açarak fırında ya da ocak üzerinde közleyin. Kabuklarını daha kolay soyabilmek adına henüz sıcakken bir kabın içine alın ve kabın kapağını kapatın. Bu şekilde 5-10 bırakın. Terleyecek ve daha kolay soyulacaktır. Etinizi kısık ateşte suyunu salana kadar ağır ağır pişirin ve yumuşacık olmasını sağlayın. Yoğurdun üzerine etleri çok sıcakken aktarmama özen gösterin. Çok sıcak et, yoğurdun sulanmasına neden olacak ve yemeğinizin tadını etkileyecektir.

 

Nasıl Yapılır?

  1. Tereyağını derin bir tavanın içine alın. Sarımsağı ilave ederek hafifçe soteleyin
  2. Ardından minik doğranmış kuşbaşı etleri ekleyerek karıştırın, kapağını kapatıp 6-7 dakika kısık ateşte suyunu salıp pişene kadar bırakın.
  3. Piştikten sonra salça, toz kırmızı biber ve tuz ekleyerek tatlandırın ve ocaktan alın.
  4. Közlenmiş patlıcanları kesme tahtasının üzerinde keskin bir bıçak yardımıyla dövün. Dövme aşamasında üzerine hafifçe tuz atın.
  5. İyice ezildiklerinde sarımsaklı yoğurt ile bir kasenin içinde birleştirin ve güzelce karıştırın.
  6. Servis tabağının içerisine yoğurtlu patlıcanlı karışımı alın. Ortasını çukurlaştırın.
  7. Hazırladığınız etleri de üzerine yerleştirin. Sosunu ilave ederek servis edin.

 

Servis Önerisi

Üzerine toz kırmızı biber ve tereyağından hazırladığınız bir sos dökerek servis edebilirsiniz. Sarımsaklı yoğurdu hazırlarken süzme yoğurtta kullanabilirsiniz. Üzerine ince kıyılmış maydanoz da ilave ettiniz mi şahane bir görüntü elde edeceksiniz.

Ali Nazik Videosu

 

Leave a Response