Yemek Tarifleri

Balıkesir Kaymaklısı Tarifi

Ülkemiz yöresel yemekler bakımından çok zengindir. Her ilimizin, her ilçemizin kendine has yemek kültürü, özel yemekleri vardır. Ayrıca her yemek bölgesinde güzeldir. Örneğin adana kebabı istanbulda da yapılıyor fakat adana’daki tadı vermez. Fakat Adana kebabı gibi bir tattan mahrum kalmamak için istanbul’da da adana kebabı yenilebilir.

Bugünkü tarifimiz Balıkesir Kaymaklısı. Balıkesir’de bu tatlıyı bilmeyen yoktur. Geleneksel yemek haline gelmiş olan Balıkesir Kaymaklısı Tarifi sizler için aşağıda. Aşağıdaki tarife bakarak sizde kendi Balıkesir Kaymaklınızı yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler: (4 kişilik)
1 kg. un (elenmiş)
300 gram Sütaş tereyağı (eritilmiş)
2 su bardağı Sütaş süt
6 Adet yumurta
Yarım çay kaşığı tuz
700 gram kaymak

Serbeti icin:
2 kg. tozşeker
7,5 su bardağı su

balikesir kaymaklısı

Yapılışı:
Unun ortasını havuz şeklinde açın.Sütaş Tereyağı, sütaş süt, yumurta ve tuzu ilave edip, aynı yönde dairesel hareketlerle una yedirin. Düz ve unlu bir yüzeyde hamur özleşene kadar 5 dakika yoğurun, üzerini mutfak havlusu ile örtüp, en az 30 dakika dinlendirin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, düz ve unlu bir yüzeyde 35-40 cm. çapında ve baklavalık yufka inceliğinde açın. Açtığınız her bir yufkayı yağlanmış tepsiye koyup, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri altın rengi alıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Hamur bitinceye kadar aynı işlemi yapın. Kızaran yufkaları iki eşit miktara ayırın. Birinci grubu yufkaların kızaran yüzü üste gelecek şekilde yağlanmış bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine kaymağı yayın. Kalan yufkaları da kaymağın üzerine yine kızarmış yüzleri üste gelecek şekilde yerleştirin. Tozşekeri suda karıştırarak eritip, hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Ateşi kısıp, 20 dakika kaynatın. Tepsiye yerleştirdiğiniz yufkaların üzerine sıcak şerbeti gezdirip, en az 2 saat dinlendirip, dilimleyerek servis yapın.

İlgili Makaleler