Gebelikte Bebeğin Zeka Gelişimi
Her anne bebeğinin zeki olmasını ister ve genel inanışa göre bunun genetik faktörlere bağlı olduğunu düşünülür. Aslında gebelikte beslenme şekli bebeğin zeka gelişiminde oldukça etkilidir. Bu nedenle gebelik süresince annenin kendisi ve bebeği için gerekli besin öğelerini dengeli miktarda tüketmek zorundadırlar.
Beyin Gelişimi
Eskiden beyin gelişiminin genetik faktörlere bağlı olduğu, dışarıdan yapılacak müdahelelerin fazla rol oynamayacağı düşünülürdü. Son zamanlarda ise, bilim adamları arasındaki yaygın kanıya göre çevre faktörü beyin gelişiminde olumlu veya olumsuz çok önemli bir rol oynuyor.
Anne Karnında 5. Ay
Fetus, beş duyunun, duymak ve dokunmak olmak üzere ikisine sahip olur. Miniicik kafasında her dakikada ellibin yeni hücre oluşur. Beyin çok hızlı gelişir.
Anne Karnında 6. Ay
Çok hızlı büyüyen beyin kabuğu kafatasına sığmak için kıvrımlı hale dönüşmeye başlar.
Anne Karnında 7. Ay
Fetusun beyni, tüm yaşamı boyunca sahip olacağı yüz milyar beyin hücresinin hemen hemen tamamını oluşturmuştur.
Anne Karnında 8. Ay ve Sonrası
Bütün bebekler düşünme, görme ve duyu gibi beyin fonksiyonlarından sorumlu olan 100 milyara yakın beyin hücresi ile dünyaya merhaba der. Sonraki dönemlerde ise bu hücrelerin yerine yenileri üretilir. Sinir hücreleri sinaps denilen küçük boşluklarla birbirinne bağlanır ve beynin bir takım fonksiyonlarını yerine getiren kümeler oluştururlar. Doğum sonrası ilk 8 ay süresince, sinir hücreleri arasındaki bağ oluşumu müthiş drecede hızlıdır. 8 ayın sononda yaklaşık olarak 1000 trlyon sinamps oluşmuştur. Oluşan Snapsların günlük yaşamdaki günlük ihtiyaçlara bağlı olarak bir kısmı korunur, işe yaramayanlar ise zamanla kaybolur ve cocuk 10. yaşına geldiğinde sinaps sayısı 500 trilyona ulaşır.
Beyin Ağırlığı
Doğum öncesi 20 haftalıkken : 100 gr
Doğumda : 400 gr
18 aylıkken : 800 gr
3 Yaşındayken : 1100 gr
Erişkinlerde ise : 1300-1400 gr dır.
Kelime Haznesi
Araştırmalara göre 18-20 aylık bir bebek, her gün on dan fazla yeni kelime öğrenir. Bu uyku süreleri çıkarılırsa her doksan dakikada 1 kelime demektir. 6 yaşındaki bir cocugun ise kelime haznesi 113 bin kelimedir. Ancak bu iyi bir çevresel etkileim ve iyi bir beslenmeye bağlıdır.
Çocuklarda Görme ve Konuşma Yeteneği
Bu yetenekleri oluşturan beyin sistemleri çok erken dönemde şekillenir. Uzmanlar bebeğin doğduktan hemen sonraki dönemden itibaren gördüğü ve duyduğu tüm olayların ileriki dönemlerde kendi görüş ve konuşma yeteneklerinde derin bir etki bıraktığını ve şekillendirdiğini belirtmektedirler.