Balın Organik Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Doğanın insanlara sunmuş olduğu en mucizevi ve faydalı besinlerinden biri olarak bilinmekte olan bal, sayısız hastalığa şifa kaynağı olmaktadır. Bununla beraber de kahvaltılara ve tatlılara da konularak damaklara lezzet katmaktadır. Fakat son yıllarda üretimi yaygınlaşmakta olan bal katkı maddeleri eklenip ticareti yapılarak insan sağlığını ciddi bağlamda tehdit etmektedir. Sahte bal üreticileri şeker şurubu kullanarak içerisine aroma ve boya katmaktadır. Bu gibi ürünlerin bal ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır ve bu durumun etiketlerinde belirtilmesi gerekmektedir. Bu durumda insanların organik bal ve sahte bal ayrımlarını iyi bir biçimde yapmalıdırlar.
Organik bal da arılar doğadaki bin bir farklı çeşit bitkilerin nektarlarından, çiçeklerinden toplamış oldukları bal özlerini vücutlarında bulunan bezlerden salgılamaktadır. Bazı maddeler ile de karıştırarak peteklerin içerisinde olgunlaşmasını sağlayarak elde çiçek balı elde edilmektedir. Arıların bal üretiminde gerekli olan özleri toplayabilmeleri oldukça önemlidir. Bu sebeple de ülkemizin farklı bölgelerinden elde edilmekte olan ballar bitki örtüsü sebebi ile farklılık içerebilmektedir.
Çiçek balı denildiğinde konu biraz hassaslaşmaktadır. Bunun sebebi de ayçiçeğinden alınan bala da çiçek balı denilmesi, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden alınan bala da çiçek balı denilmesidir. Fakat yüksek rakımlı bölgelerden birçok çiçeklerin arasından alınan bala yayla balı adı verilmektedir. Bunun nedeni ise alçak rakımlı yerlere göre çiçek sayısının ve çeşitlinin oldukça fazla olmasıdır.
Organik Balı Anlayabilmek İçin;
- Organik olan balın çok özel tıpkı bir esans gibi hafif kokusu bulunmaktadır. Balı keserken ya da kabını açılıp kapanırken bu koku daha yoğun olarak algılanmaktadır.
- Organik bal aşırı tatlı değildir. Kıvamı koyu ve şerbet gibi değil de kendine has bir tadı vardır.
- Organik bal ağza alındığında birkaç çeşitte rayiha tadı alınmaktadır. Genzi yakar.
- Glikoza sahip olan ballarda düz ve tek bir tat bulunmaktadır.
- Organik balın dış görüşümü ceviz kabuğu renginde ya da buna benzer olan grinin tonlarındadır. Glikoz katkılı sahte olan ballarda ise daha açık tonlarda olmaktadır.
- Bir kaşığa bal konulup ateşe tutulduğunda gerçek bal oldukça akışkan bir hal alır. Oldukça dayanıklıdır ve ateşe tutulmasına rağmen geç yanar. Glikoz bal yani sahte olan bal ise çabuk yanarak kömürleşmektedir.