falafel tarifi
falafel tarifi
Tv ProgramlarıYemek Tarifleri

MasterChef Falafel Tarifi

91views

yemek yarışması programında yarışmacılar birbirinden zorlayıcı tarifler ile kıyasıya yarışmaya devam ediyor. 5 Kasım tarihindeki şeflik ( kaptanlık ) yarışmasında şefler yarışmacılardan Falafel yapmaları istendi.

Bu hafta diğer haftalardan farklı olarak bir yarışmacı elenmeyecek aksine 1 yarışmacı finale gitmeyi garantileyecek. Bu nedenle yapılacak yemekler diğer haftalardan biraz daha farklı oldu.

programında yapılan falafel tarifini, falafel’in nasıl yapılacağını sizlerle paylaşıyoruz.

Malzemeler

  • 1 su bardağı nohut (bir gece önceden ıslatılmış)
  • 1/2 su bardağı galeta unu
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet yeşil soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet reyhan
  • 1/4 demet kişniş
  • 2 adet jalapeno biberi
  • 2 yemek kaşığı susam
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1/2 çay kaşığı zerdeçal
  • 1/2 çay kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Kızartmak için:

  • 1,5 su bardağı ayçiçek yağı

Tahin Sos İçin:

  • 4 yemek kaşığı tahin
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1/2 demet maydanoz (ince ince kıyılmış)

Püf Noktası

Hazırladığınız falafel köftelerini vaktiniz varsa buzdolabında beklettikten sonra derin yağda ya da fritözde kızartın.

Pişirme Önerisi

Arzuya göre ıslatılmış nohutları haşlayıp, kabuklarını soyduktan sonra da falafel hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Taze kişniş, maydanoz ve reyhanın yaprak kısımlarını ayıkladıktan sonra taze soğanlarla birlikte incecik kıyın. Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı iri parçalar halinde doğrayın.
  2. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız jalapeno biberleri ince ince kıyın.
  3. Bir gece önceden bol suda ıslattığınız nohutları, derin bir karıştırma kabına alın. Doğranmış tüm yeşillikleri, kuru ve taze soğanları, jalapeno biberleri, tahin, galeta unu, susam, kimyon, zerdeçal, köri, tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi ekleyin.
  4. Tüm malzemeyi mutfak robotu ya da blenderda özlü bir hamur olacak şekilde püre haline getirin.
  5. Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın. Hazırladığınız falafel hamurundan parçalar kopartın. Çelik bir kalıp yardımıyla ya da elinizde yuvarlayarak şekil verin.
  6. Falafelleri, kızgın yağda renk alana kadar kızartın. Dış kısmı çıtır, iç kısmı hafif yumuşak kalan falafelleriniz hazır.
  7. Tahin sos yapılışı için: Süzme yoğurt, limon suyu ve tahini bir kasenin içinde karıştırın, ince ince kıyılmış maydanozu ilave edin. Salata, yoğurt ya da tahinli sos eşliğinde kızaran falafelleri servis edin ve sevdiklerinizle paylaşın.

Servis Önerisi

Kızarmış falafelleri; taze soğan, pita ekmeği, limon suyu ve zeytinyağı ile çırpılmış tahin sosu ya da sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz.

Leave a Response