midye dolma tarifi
midye dolma tarifi
Tv ProgramlarıYemek Tarifleri

Masterchef Midye Dolma Tarifi

87views

TV8 ekranlarında yayımlanan MasterChef yarışması yemek yapmayı severlerin ilgi odağı haline geldi. Yarışmada her bölgemiz özgü yemeklerin yapılması ile yemek kültürümüz daha da gelişiyor denilebilir.

16 Ekim tarihinde MasterChef yarışmasında eleme yarışı olarak bir sokak yemeği diyebileceğimiz Midye Dolma yapıldı. Hemen hemen her ilde yapılan ve herkesin kendine özgü yaptığı Midye dolma tarifini sizler için veriyoruz.

Malzemeler

  • 40 adet kabuklu midye
  • 3/4 su bardağı zeytinyağı
  • 2,5 su bardağı sıcak su
  • 1 adet taze sıkılmış limon suyu

İç pilav için:

  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 4 adet orta boy kuru soğan
  • 50 gram dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü (arzuya göre)
  • 1 çay kaşığı domates salçası (arzuya göre)
  • 8 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu
  • 2,5 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 demet dereotu

Püf Noktası

Kabuğu açık olan, önceden hava almış midyeleri kullanmamaya dikkat edin. Midyenin toplandığı ya da satıldığı yerden emin olun.Midyeleri dikkatli bir şekilde temizleyin, bol suda yıkayın.İç pilavı hafif diri kalacak şekilde pişirmeye özen gösterin. Kuş üzümü ve salçayı malzeme listesinde de belirtildiği üzere arzuya göre kullanın.

Nasıl Yapılır?

  1. Midyeleri bol suda yıkayın. Üzerlerinde bulunan lekeleri tel bir fırça yardımıyla temizleyip yeniden yıkayın.
  2. Bitişik, kabuklu kısımlarını birbirinden ayırmadan keskin bir bıçak yardımıyla uç kısımlarından açın.
  3. Tüylü kısımlarını elinizle çekerek alıp kabuklu midyeleri soğuk su dolu bir kapta kısa süre bekletin. Bol suda yıkayıp sularını süzdükten sonra ayrı bir yerde bekletin.
  4. Ayıklanmış pilavlık pirinci, ılık ve tuzlu suda 15 dakika kadar bekletin. Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Kuş üzümlerini kumunun çıkması için ılık suda bekletin.
  5. Suyunu süzdüğünüz pirinci duru su çıkana kadar durulayın. Zeytinyağını geniş bir pilav tenceresinde ısıtıp dolmalık fıstıkları hafif bir renk alana kadar kavurun. Arzuya göre çok az miktarda domates salçasını katıp karıştırın.
  6. Pirinci ekledikten sonra kısık ateşte kavurmaya devam edin. Suyu süzülmüş ve durulanmış kuş üzümleri, tuz, karabiber, yenibahar, taze sıkılmış limon suyu ve toz şekeri ekleyip karıştırın.
  7. Sıcak suyunu verip kısık ateşte pirinçler hafif diri kalacak şekilde pişirin. İncecik kıyılmış dereotunu ekledikten sonra ılık pilavı bir kenara alıp dinlendirin.
  8. Kabuklarını araladığınız midyelerin iç kısımlarını birer tatlı kaşığı kadar iç pilavla doldurup sıkıca kapatın.
  9. Geniş kısımları aşağı bakacak şekilde bir tencereye dizin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Ağırlık yapması adına üzerlerine porselen bir tabak kapatıp sıcak su gezdirin.
  10. Kısık ateşte 25-30 dakika kadar pişirdiğiniz midye dolmaların üzerine taze sıkılmış limon suyu gezdirip tercihen soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.

Servis Önerisi

Limon dilimleri eşliğinde servis edin.

Leave a Response