Yemek Tarifleri

Bülbül Yuvası Tarifi

Bülbül yuvası isimli tatlıyı hiç duydunuz mu? ismi biraz acayip gelebilir ama lezzeti bir o kadar fazladır. Bülbül yuvası yapmak için malzemelere ve açıklamalare yazının devamından ulaşabilirsiniz. Bülbül yuvasını bir çok ünlü aşçı yapmıştır. Bunların içinde Emine Beder ‘in Bülbül Yuvası nı ve Oktay Usta ‘nın Bülbül Yuvası nı örnek gösterebiliriz.

Malzemeler;

hamur için:
– 2 adet yumurta
– 1 çay bardağı süt
– 1 çay bardağı ayçiçek yağı
– yarım çay bardağı su
– alabildiğince un
– bir tutam tuz

üzerine dökmek için:
– 1 çay bardağı sıvıyağ
– 200 gr margarin
– şerbeti için:
– dört buçuk su bardağı şeker
– 3.5 su bardağı su
– 1/4 limon

içi için:
– 150 gr ceviz içi

açmak için
– 1 paket nişasta
– 1 su bardağı un

bülbül yuvası tarifi

Hazırlanışı:

Geniş bir kaba 2 adet yumurtayı kıralım. İçine 1 çay bardağı sütü, 1 çay bardağı sıvı yağı, yarım çay bardağı suyu ve 1 tutam tuzu ilave ederek karıştıralım. Bu malzemenin alabileceği kadar unu azar azar ilave edelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğuralım. Hamurdan ceviz iriliğinde bezeler koparalım. Bezelerin üzerine nemli bir bez örterek 2 saat bekletelim. Nişastayı 1 su bardağı un ile karıştıralım. Sert bir zemine nişastalı un karışımından serpelim. Bezeleri bu karışımın üzerine koyalım. Üzerine de nişastalı karışımdan serperek, çok ince bir oklava ile yufkaları açalım. Açılan her yufkayı temiz bir bez üzerinde 5 dakika bekletelim. 5 dakika sonra açtığımız yufkayı ortadan keserek, üzerine ceviz serpelim.

bülbül yuvası kesme

Yufkayı oklavaya sararak, iki ucundan ortaya doğru büzelim. Oklavayı yufkanın şeklini bozmamak için yavaş yavaş çıkaralım. Büzülen yufkayı 8 santim aralıklarla keselim.

Her parçanın iki ucunu birleştirip yağsız tepsiye dizelim. Bütün yufkaları aynı şekilde hazırlayıp yan yana ve aralıksız bir şekilde tepsiye yerleştirelim. Yufkaların üzerine dökmek için, tavaya margarini alıp eritelim. İçine sıvı yağı da ilave ederek, 2 dakika kaynatalım. Yağı ateşten alır almaz yufkaların üzerine bir kaşık yardımıyla gezdirelim. Önceden ısıtılmış fırında hamurun üzeri kızarana dek pişirelim. Tepsiyi fırından alıp tatlımızı soğutalım. Şerbet için, su ve şekeri kaynatalım. Şerbetin hazır olmasına yakın limonu da ilave edelim. Ilıttığımız şerbeti bir kepçe yardımıyla tatlının üzerine gezdirelim. Şerbetini emdikten sonra baklavaları servis tabağına alalım. Ortalarına antep fıstığı serperek servis yapalım.

Not: Bülbül yuvasını daha güzel pişmenin püf noktası, tatlıların tepsiye yan yana ve aralıksız dizilmesidir. Kenarlarda boşluk kalmayacak şekilde bir tepsi tercih edin. Eğer bülbül yuvalarını büyük yapmak istiyorsanız oklavaya sardığınız yufkayı hiç kesmeden kendi etrafında sarabilirsiniz.

Tarif için Meltem‘e Teşekkürler.

İlgili Makaleler