Genel KonularKadın

İş Görüşmesi | Mülakat Soruları

Ekonomik krizin etkilerinin azalmaya başladığı şu günlerde iş ilanlarında epey artış oldu ve iş görüşmeleride arttı. İş mülakatlarında söyleyeceğiniz bir cümle sizi işe alabilirde, işi elinizden alabilirde. Bu nedenle mülakatlara son derece temkinli ve sakin girmek gerekiyor. Artık mülakatlarda düşünce yapınızı ortaya çıkarabilecek sorular soruluyor. Ne kadar akıllıca cevap verirseniz, iş size o kadar yaklaşır.

trans
İş görüşmelerinde yılların deneyimli görüşmecileri ve işe alım uzmanları zamanla kendi tarzını geliştiriyor. İş arayanlara klasik soruların yanı sıra, hatta bazen onların da tamamen dışına çıkarak kendi sorularını yöneltiyor. İş arayanlardan gelen mesajlarda bunu doğrular nitelikte. Kimisi şaşırıyor, kimisi saçma buluyor. Ayrımcılığa yönelik olmadığı sürece işverenden biraz tuhaf ve zorlayıcı sorular gelebilir. ABD ve Avrupa’daki mülakatlarda da bu sorular çıkabiliyor. Cevap verirken şuna dikkat: Sabrınız deneniyor olabilir. İşte bu tuhaf ve zorlu sorulardan bazıları…
mulakat

– Sizden daha az ve bilgisi ve deneyimi olan birinin emrinde çalışsanız ne hissederdiniz?
Çok dikkatlice ve akıllıca bir cevap gerekiyor. Böyle bir şeyi kim ister ki? Öncelikle yöneticinizin sizden daha alt seviyede olduğu nereden belli? Eğer torpille orada bulunmuyorsa mutlaka artı bir özelliği vardır. Yoksa da, böyle bir anlayışı ısrarla sürdüren bir işyerinde çalışmanın, iş anlayışına uygun düşmeyeceğini ifade edebilirsiniz.

– Sizin için ideal şirket hangisi? Örnek verebilir misiniz? Neden?
Sizin idealiniz, yüklü bir maaş ve 2 ay yıllık izin veren bir şirket olabilir! Ancak karşı tarafın duymak istediği bu mu? Başarılı şirketlerin neler yaptığını gözünüzün önüne getirin. Bir şekilde yakından tanıma fırsatı bulduğunuz bir şirket var ise, o zaman ismini verip örneklendirebilirsiniz.

– Kariyerinizde ilerlemek için en çok neye ihtiyacınız var?
Motivasyon mu, iyi çalışma koşulları mı, birilerinin fırsat vermesi mi? Siz kendi hedeflerinize göre karar vereceksiniz.

– En sevdiğiniz yöneticileriniz kimdi ve neden?
Mesela şöyle bir cevap: “Genelde hiçbir yöneticimle sorun yaşamadım ama özellikle şirketindeki yöneticiden çok şey öğrendim. Çok tecrübeli bir isimdi ve bunu ekibiyle paylaşmasını çok iyi biliyordu.”

İlgili Makaleler