Genel KonularGezi

Bursa Güncesi

Bursa, güzel ülkemizin en güzel yerlerinden bir tanesi. Büyükşehir ve 1 milyondan fazla nüfusu var. Hem tarihi ve doğa turizmi hem de Uludağ ile kış turizminde oldukça fazla tercih edilen bir ilimiz.

Bu içeriğimizde sizler için hem Bursa genelinde hem de Bursa merkezde gezilecek yerlerin listesini, doğa güzelliklerini, hafta sonu gidilebilecek yerleri bir araya getirdik.

            1.Koza Han

Tarihi dokusu ile bir çay içmeyi bile huzurlu hale dönüştüren Koza Han, Bursalıların çarşıya çıktıklarında uğradığı yegane yerlerdendir.

koza han bursa

              2.Cumalıkızık

Kınalı Kar dizisi ile üne kavuşmuş bu köy, turistik açıdan Bursa‘nın güzide yerlerindendir. Cabbar ağanın bastığı toprakları ziyaret edip gözleme-ayran yapmayan bizden değildir.

cumalıkızık köyü 2

              3.Saltanat Kapısı

3.Saltanat Kapısı

Bursa‘nın tarihi semti Tophane’de yer alan ve Osmanlı’nın Bursa’ya giriş yaptığı kapı olan Saltanat Kapısı, Bursa’nın mistik havasının en güzel hissedildiği yer olsa gerek. Her cuma günü çalan mehter marşlarıyla ve ışık gösterileriyle kendinizi 3 kıtanın hakimi hissetmek hiç de zor olmuyor.

 

 

                4.Yeşil Türbe

4.Yeşil Türbe

Her ne kadar ismi Yeşil olsa da dünyadaki en güzel Turkuaz tonuna sahip olan türbe, İznik Çini sanatının da en nadide eserlerinden birisi olarak kabul ediliyor. İsminin Yeşil’liğini ise bulunduğu semt olan Yeşil’den alan türbe, bulunduğu mevki itibariyle de eski Bursa‘yı buram buram yaşatıyor.

                5.Tophane

Bursa‘yı en güzel gören yerlerden birisi olan Tophane, girişindeki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleriyle adeta başlı başına bir saygı duruşu niteliğinde. Bursa’nın her yerinden duyulan Ramazan topu atışlarının da yapıldığı yer olan Tophane’den ses duymadan oruçlarını açmayan Bursalı’ların sayısı hala daha hiç de az değildir.

               6.Tabi ki Uludağ

6.Tabi ki Uludağ

Dünya çapında bir kayak tesislerine sahip olan ve ultra lüks pahalılıyla meşhur Uludağ,  Bursalı’lar tarafından genellikle piknik ve bilimum dağ yolu etkinliği amacıyla kullanılır. Sosyal mecralarda görülen “I’m @ Uludağ with 588 others” check-in’i gerçek bir Bursalı için yazın piknik, kışın ise kestane toplamaktan fazla bir şey ifade etmez.

                   7. Teleferik

7. Teleferik

Dünyanın en uzun halatlı teleferik hattı olan Bursa Teleferik, özellikle kış döneminde Uludağ’a giden turistler tarafından çok kullanılıyor. Yazın ise yabancı turistler akın ediyor. Yerli turistler ve yöre halkı da manzarası ve hafta sonu dinlencesi için tercihediyor. Fiyatları için tıklayın.

                       8.Suuçtu Şelalesi

8.Suuçtu Şelalesi

Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km. uzaklıkta bulunan ve ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan şelale, Bursa’nın ilçelerindeki doğal güzelliklerin başında gelir.

                         9.Uluabat Gölü

9.Uluabat Gölü

RAMSAR tarafindan koruma altına alınmış bir göl olan ve Apolyont adı ile de bilinen Uluabat Gölü, göç yollarında olmasından dolayı bir gölün sahip olduğu en fazla su kuşuna sahip olmasıyla da meşhurdur.

                        10.Irgandı Köprüsü

10.Irgandı Köprüsü

Dünyada sadece Floransa, Venedik ve Bulgaristan’ın Lofça kentinde birer örneği bulunan 4 çarşılı köprüden biridir. İçerisindeki geleneksel el sanatları dükkanları ile de ayrı bir önemi olan köprü, çay ve kahve içmek için de ayrı bir güzelliğe sahip.

                         11.Tirilye

11.Tirilye

Sırasıyla Misyalılar, Traklar, Antik Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından yerleşke olarak kullanılan Tirilye; dokusu korunmuş tarihi eserleri, sokakları ve bilhassa zeytini ile ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelir. Adını tiril tiril gezmekten mi aldığını bilmiyoruz ama yaz sıcaklarında esen efil efil imbatı her derde devadır.

                      12.Ulu Camii

12.Ulu Camii

Evliya Çelebi’nin ifadesiyle Bursa’nın Ayasofya‘sı olarak adlandırılan Ulu Camii, her ne kadar az bilinse de tüm İslam eserleri içerisindeki en kutsal mekanlardan birisi olarak kabul edilmektedir. İçerisindeki şadırvanı, tüm uzay sisteminin oymacılıkla işlendiği hala sırrı çözülemeyen minberi ve sanatının doruklarındaki hat eserleri ile Bursa’nın gözbebeğidir. Meşhur Karagöz-Hacivat’ın inşaatında çalıştığı camii olarak da bilinir.

                  13.Cumhuriyet Caddesi

13.Cumhuriyet Caddesi

Ulucamii, Kapalıçarşı, Altıparmak gibi Bursa‘nın en merkezi yerlerinin ortasında kalan Cumhuriyet Caddesi, nostaljik tramvayı ile eski tarihi kimliğine kavuşmuş durumda. İskender’den sonraki Bursa’nın en meşhur yemeklerinden olan Pideli Köfte’nin en güzel mekanlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

                      14.Zafer Plaza

14.Zafer Plaza

Bursalı’ların meşhur buluşma noktalarından olan nam-ı diğer “Zafer”; yer altından birbirine bağlanan 3 binasıyla adeta bir yeraltı AVM’sidir. Uzaylıların yapmadığı tek piramit olarak tarihe geçtiği de rivayet edilmektedir.

                       15.Bursaspor Timsah Arena Stadyumu.

15.Bursaspor Timsah Arena Stadyumu.

Şehirdeki herkesin tartışmasız bir şekilde gönülden bağlı olduğu Bursaspor‘un yıllardır bitmemiş; ancak nihayetinde tamamlanan stadyumudur.

İlgili Makaleler